Blue Whale

Balaenoptera musculus

* Afbeelding met dank aan NOAA

De blauwe vinvis, ook wel rorqual blue genoemd, is een walvisachtige mysticus (hij heeft baarden in plaats van tanden) die behoort tot de familie Balaenopteridae. Het staat bekend als het grootste dier op aarde en reikt tot 30 meter >

Verdeling van de blauwe vinvis

Er wordt gezegd dat de blauwe vinvis kosmopolitisch is, omdat hij wordt verspreid over de oceanen van de wereld behalve de Noordpool. Noch wordt het gevonden in bepaalde zeeën, zoals de Bering, de Middellandse Zee en de Okhotsk.

Het bevindt zich voornamelijk in continentale plateaus en open ijsvelden, hoewel de aanwezigheid ervan is vastgelegd in diepe zeeën. Momenteel herbergen de Noord-Pacifische en de Noordelijke Antarctische wateren de grootste populaties blauwe vinvissen ter wereld.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in ... Potvis

Beschrijving van de blauwe vinvis

De blauwe vinvis is het grootste dier dat in de wereld is geregistreerd. Er wordt gezegd dat het de derde positie na de kwallen manen van leeuw en de wormkoord van laars inneemt, en het overtreft de hoogte van oude dinosaurussen. Ongelooflijk meet het tot 30 meter >

Het lichaam is >

Met dank aan: US National Oceanic and Atmospheric Administration

Ondanks de grote omvang die het kenmerkt, kan de blauwe vinvis snelheden van 50 km / h bereiken wanneer het instinct een nabije dreiging waarneemt, hoewel normaal gesproken zijn verplaatsing 22 km / h is en wanneer hij wordt gevoed, verlaagt hij zelfs nog meer tot 5-6,5 km / h. Je kunt ook duiken tot een diepte van 100-500 meter.

Deze zeegigant kan gedurende een periode van 10 tot 20 minuten onder water blijven en dan naar buiten gaan om naar de oppervlakte te ademen en een dichte straal stoom te lanceren die op enkele meters afstand te zien is, sinds slaagt erin om hoogten te bereiken die uiteenlopen van 6 tot 12 m. De indrukwekkende longcapaciteit is 5.000 liter.

Gedrag van de blauwe vinvis

Over het algemeen zijn baardwalvissen meer eenzaam dan dolfijnen. Het is mogelijk geweest om blauwe vinvissen alleen te zien, in paren of in kleine groepen bestaande uit 7 individuen. Slechts in sommige gevallen kunnen maximaal 60 van hen in hetzelfde gebied worden samengebracht, vooral wanneer er veel voedsel is.

De meerderheid van de populaties van Balaenoptera musculus zijn trekvogels: ze brengen de winter door in warmere wateren van lage breedtegraden, in het voorjaar gaan ze naar het koude water nabij de noordelijke en zuidelijke hemisferen, ze brengen de zomer door op hoge breedtegraden en in de herfst. ze keren terug naar warme gebieden. Slechts enkele populaties migreren liever niet.

Het is bekend dat de blauwe vinvis het geluid intenser produceert dan dat van enig ander dier.

De blauwe vinvis voeren

Het dieet is voornamelijk gebaseerd op krill en kan per dag tot 40 miljoen van deze schaaldieren consumeren. Zodra hij zijn kaak sluit, haalt hij het overtollige water eruit terwijl hij zijn eten met zijn baarden vasthoudt. Andere soorten worden overigens door dit zoogdier verslonden, zoals kleine vissen, inktvis en andere kreeftachtigen.

Een blauwe vinvis heeft ongeveer 1,5 miljoen calorieën per dag nodig om genoeg energie te krijgen om hem actief te houden.

Reproductie van de blauwe vinvis

Het bereikt geslachtsrijpheid tussen 5 en 10 jaar oud. De draagtijd is ongeveer 10 en 12 maanden en het vrouwtje krijgt elke 2 of 3 jaar een enkel kalf, dat in de winter wordt geboren in warm water van lage breedtegraden. Bij de geboorte meten ze 7 tot 8 meter >

De blauwe vinvis heeft een >

Met dank aan: US National Oceanic and Atmospheric Administration

Roofdieren van de blauwe vinvis

Het enige zeedier dat de blauwe vinvis aanvalt, is de orka, maar omdat het een zeer grote walvisachtige is, geeft hij er de voorkeur aan de jonge of oude en zieke volwassenen het hoofd te bieden. De blauwe vinvis is een soort dat met uitsterven wordt bedreigd door verschillende factoren. Onder hen is de dood van verschillende exemplaren als gevolg van verwondingen veroorzaakt door grote schepen of worden gevangen in visnetten. Evenzo heeft de opwarming van de aarde ervoor gezorgd dat de oceanen van zee hun temperatuur hebben veranderd en daarom begint het voortbestaan ​​van krill en andere soorten die nodig zijn voor de walvis in gevaar te komen.

Momenteel is de jacht op blauwe walvis op alle continenten strafbaar sinds 1966, hoewel bekend is dat dit niet altijd wordt gerespecteerd door groepen illegale jagers over de hele wereld die van verschillende delen van de anatomie profiteren. De rode lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur classificeert de blauwe vinvis als een bedreigde diersoort.

5 Curiosa van de blauwe vinvis

Eerder ontving de Antarctische Zee de grootste populatie blauwe vinvissen.

- Het gewicht van een enkele blauwe vinvis wordt vergeleken met die van 35 olifanten.

- Een mens met een kleine huidskleur zou perfect in een van de hoofdaders van de blauwe vinvis passen.

-De botten van de vinnen zijn vergelijkbaar met die van een menselijke hand, met alles en vingers.

- Anders dan bij vissen, niets beweegt de staart van boven naar beneden en niet van links naar rechts.

5 Statistische gegevens van de blauwe vinvis

- Tussen 1914 en 2013 werd de totale populatie van de blauwe vinvis met 70-90% verminderd.

-A 25% van de volwassen blauwe vinvissen vertonen littekens van orkaaanvallen.

- Je hersenen vertegenwoordigen slechts 0,007% van je totale lichaamsgewicht.

- Alleen op het zuidelijk halfrond stierven tussen 1904 en 1967 ongeveer 350.000 blauwe walvissen.

-Vanaf het einde van de Sovjet-jacht op de blauwe vinvis neemt de bevolking in Antarctica toe met ongeveer 7,3% per jaar.

Artikelen met betrekking tot de Blue Whale

Bultrug