Kenmerken en informatie van de Octopus-Octopoda

De octopoda (Octopoda), meestal bekend als octopussen, is een orde van vleesetende cephalopoden weekdieren (ongewervelde zeedieren) die geen schelp hebben en >

Beschrijving van de octopus

Er zijn octopussen van verschillende grootte, omdat ze variëren naarge>

Misschien ben je ook geïnteresseerd ... Medusa

Ze presenteren een geile piek bij de ingang van hun mondholte en hebben twee paar speekselklieren, waar een van hen giftig kan zijn. In zijn hoofd zijn de ogen, hersenen en drie harten opgeslagen, waarvan er twee bloed naar de kieuwen dragen en één naar de rest van het lichaam. De ogen van de octopussen zijn zeer goed ontwikkeld, omdat ze in staat zijn afbeeldingen te vormen en kleuren te onderscheiden. In het algemeen werken al je zintuigen perfect, behalve het oor, omdat ze totaal doof zijn.

De huiden van cefalopoden bevatten in het algemeen pigmentcellen in de dermis die chromatoforen worden genoemd, waardoor ze hun kleur nauwkeurig en snel kunnen veranderen in geval van gevaar.

Ze hebben een mantel waarin de ingewanden zijn opgeslagen en de klier die verantwoordelijk is voor de vervaardiging van de inkt die wordt vrijgegeven als een vorm van verdediging tegen hun roofdieren. Om zichzelf door water te drijven, gebruiken ze de sifon, waarmee ze met grote snelheid kunnen bewegen.

De acht armen zijn verbonden met een klein brein dat op zijn beurt weer van de opdrachtgever afhangt. Hierdoor kunnen ze al hun bewegingen coördineren en besturen.

Deze dieren zijn blauw bloed vanwege het hemocyaninemolecuul dat zuurstof transporteert, in tegenstelling tot de meeste soorten met hemoglobine.

Octopus voeding

Het dieet van de octopus is voornamelijk gebaseerd op algen, vissen, mosselen en kleine kreeftachtigen, zoals kreeften, garnalen en krabben. In het geval van de gigantische octopus, afgezien van het voeden van al het bovenstaande, is het in staat om een ​​haai of een vogel aan te vallen die in de buurt van water is.

Reproductie van de octopus

Vaak gaat het paarseizoen gepaard met verkeringrituelen bestaande uit kleurveranderingen en lichaamsbewegingen.

De derde rechterarm van het mannetje wordt gebruikt als een copulerend orgaan, omdat het in de cloaca van het vrouwtje wordt ingebracht om de spermatoforen te deponeren. Eenmaal bevrucht, beweegt het mannetje weg en verlaat het vrouwtje. Dit hangt rond 150 duizend eieren in de vorm van trossen op daken van grotten die zij zelf zoekt en wacht op hen om zich te ontwikkelen.

De octopussen zijn semélparos, dat wil zeggen, ze hebben een enkele reproductieve gebeurtenis in hun hele leven.

Een vrouwtje beschermt, verdedigt en voedt de omgeving voor hun eieren tot ze uitkomen. Hij concentreert zich zo op deze taak dat hij niet voedt en sterft direct na de geboorte van het nageslacht.

Reusachtige Octopus -Eteroctopus dofleini

Octopus-gedrag

Octopussen zijn schuwe dieren, omdat ze het grootste deel van hun tijd verstoppen in grotten of spleten en 's nachts op jacht gaan. Ze geven er de voorkeur aan onopgemerkt te blijven door hun huiden te rimpelen om zich te camoufleren met mariene rotsen en aandacht te trekken.

Aan de andere kant, hoewel het ongelooflijk lijkt, hebben deze koppotigen een groot vermogen tot geheugen, intelligentie en leren dat zelfs voor onderzoekers zeer verrassend was.

Artikelen met betrekking tot de Octopus

inktvis