dolfijn

Familie Delphinidae

Informatie en kenmerken

Dolfijnen zijn zeezoogdieren die behoren tot de infractor van walvisachtigen. Het wordt beschouwd als het bestaan ​​van meer dan 40 soorten dolfijnen, verdeeld in 17 geslachten. Dit aantal is niet zo exact, omdat er enkele wetenschappelijke inconsistenties zijn over het aantal soorten en ondersoorten. We weten echter dat de diversiteit behoorlijk breed is.

Binnen de groep dolfijnen worden de dolfijnen of oceanische dolfijnen (van de familie Delphinidae) en de platanistoïden, beter bekend als rivierdolfijnen, geïdentificeerd. De eerste zijn de meest voorkomende en bevinden zich meestal in zeeën en oceanen. Die van de rivier, van hun kant, wonen in zoetwater-omgevingen en hun fysieke kenmerken zijn zeer bijzonder.

Orka's zijn leden van de Delphinidae-familie en zijn aanwezig in alle oceanen van de wereld.

Beschrijving van de dolfijn

Het is een van de meest erkende dieren ondanks zijn grote verscheidenheid aan soorten. De lengte van de snuit is variabel, maar de >

Dolfijnen hebben tussen de 80 en 100 tanden. Zijn kaken worden gevormd door homodonta-gebit, dat wil zeggen, de tanden zijn gelijk aan elkaar.

Op het hoofd staat een veelal ronde en prominente meloen. De meloen is erg handig voor het proces van echolocatie en bevindt zich in het gebied dat ons voorhoofd bezet.

In het bovenste centrale deel van het hoofd valt de spiracle op; een opening om te ademen, ook zichtbaar in andere zeedieren. Dit blaasgat is bedekt met een resistent membraan dat voorkomt dat water het interieur binnendringt als de dolfijn ondergedompeld blijft.

De lichaamslengte van een dolfijn is tussen 1,2 en 9 meter >orka's ). De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

Misschien ben je ook geïnteresseerd ... Trivia over intelligente dieren

Hun fusiform (>

Het brein van deze walvisachtigen is relatief groot en goed ontwikkeld, dus het wordt beschouwd als een van de intelligentste dieren ter wereld. De onderzoekers zeggen dat deze zoogdieren complexe communicatiesystemen hebben die zijn gebaseerd op geluiden van verschillende frequenties, waarbij elke variatie een soort expressie veronderstelt.

Oceanische dolfijnen en rivierdolfijnen zijn heel anders dan het blote oog. De rivier hebben meestal een grijsachtig roze kleur als onderdeel van een andere voeding en omgeving. Zijn ogen zijn erg klein; de grote kop met een veel prominentere meloen en de vinnen zonder de krommingen die de oceanische hebben.

Dolfijnen zijn meestal lichtgrijs, maar kunnen patronen van donkere tonen vertonen, evenals beige of blauwachtig. Sommigen hebben een gevlekte of ontworpen huid met strepen, rondingen en dunne lijnen van verschillende tinten.

De dolfijn voeren

Ze zijn carnivoren. Kleine vissen en inktvis zijn de be>

Om te jagen, gebruiken ze echolocatie waarmee ze zeedieren kunnen vinden, zelfs begraven in het zand. Ze voeren ook andere technieken uit, zoals "hit fish", meestal gebruikt door de tuimelaars. Hier vormen de dolfijnen groepen waar ze een bepaald aantal vissen omringen, zodat ze worden samengevoegd zodat ze zich scheiden van de oevers gevormd door honderden of duizenden exemplaren.

Rivierdolfijnen consumeren vis, krabben en zelfs kleine schildpadden wanneer er gelegenheid is.

De orka, aan de andere kant, heeft de kracht en de grootte om grotere of beter bekwame dieren te jagen, zoals zeehonden, pinguïns of zelfs grijze walviskalveren.

Wanneer het doel niet eenvoudig is, zijn de orka's in groepen georganiseerd om hun doel te bereiken. Ze voeren kleine bewegingen uit om sterke golven te creëren die het verlies van evenwicht of het gevoel van oriëntatie van hun slachtoffer veroorzaken.

dolfijnen

Gestreepte dolfijn
Acrobat-dolfijn met >
Gemeenschappelijke oceanische dolfijn
Roze dolfijn
Tuimelaar

Dolfijn gedrag

De dolfijnen zenden geluiden uit, voeren dansbewegingen uit, spelen en voeren stunts uit het water voor verschillende doeleinden, zoals entertainen, communiceren, oriënteren en vangen van prooien. Daarnaast gebruiken ze echolocatie waarmee ze tijdens de jacht meer informatie over hun prooi hebben. De geluiden zijn onderverdeeld in frequentie-gemoduleerde fluittonen, bursts van geluiden en klikken. De laatste worden gebruikt tijdens echolocatie.

Het zijn sociale, communicatieve en participatieve dieren, maar in tegenstelling tot wat wordt geloofd, kunnen sommige wilde dolfijnen een gebrek aan interesse in mensen vertonen; dat wil zeggen, niet iedereen heeft die "vriendelijke" persoonlijkheid met de mens. Er zijn echter talloze verhalen over dolfijnen die het leven van zwemmers en solitaire dieren hebben gered van de aanval van haaien.

Reproductie van de dolfijn

De draagtijd varieert met de soort, maar duurt meestal tussen de 11 en 12 maanden, behalve de orka die tot 17 maanden kan duren. Meestal hebben de dolfijnen een jongen.

De mannetjes zijn meestal agressief tijdens de paringsfase vanwege de concurrentie om de goedkeuring van een vrouw te verkrijgen. Seksuele activiteit begint voordat ze geslachtsrijp zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat dolfijnen seksuele relaties hebben, niet alleen vanwege de behoefte aan voortplanting, maar ook om sociale banden te vestigen.

Predators of the Dolphin

De enige roofdieren van de dolfijnen zijn sommige soorten haaien en mens (voor oceanic en rivier). In sommige gevallen vormt de orka ook een gevaar, vooral voor de kleinere dolfijnsoorten.

Een bedreiging die niet alleen deze walvisachtigen treft, maar alle mariene biodiversiteit is de vervuiling van de oceanen, zeeën en rivieren, die dagelijks worden vergiftigd met pesticiden, industrieel en agrarisch afval dat de fauna in gevaar brengt. Diepe wonden aan dolfijnen gemaakt door bootpropellers komen ook veel voor.

Het komt steeds vaker voor dat dolfijnen sterven aan verwikkelingen in visnetten die werden vergeten of verlaten in de zeeën en oceanen.

Momenteel wordt in Japan een wreed bloedbad tegen dolfijnen vastgelegd voor gastronomische doeleinden. De voorwaarden voor hun gevangenneming zijn niet zodanig geregeld dat het dier op zijn minst een waardige dood kan hebben zonder pijn te lijden.